YerkoyForum
Yerköy Tarihçesi 1066
YerkoyForum
Yerköy Tarihçesi 1066
YerkoyForum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

YerkoyForum

Yerköyun İlk ve Tek Paylaşım Sitesi
 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Yerköy Tarihçesi

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
Capslock66
Admin
Admin
Capslock66


Mesaj Sayısı : 371
Yaş : 34
Nerden : Yozgat
Kayıt tarihi : 26/08/08

Yerköy Tarihçesi Empty
MesajKonu: Yerköy Tarihçesi   Yerköy Tarihçesi Icon_minitimeCuma Ağus. 29, 2008 10:58 am

Anadolu'nun birçok bölgesi gibi, Bozok adı verilen Yozgat ili ve çevresi (Yerköy dahil) ilkçağlardan beri çeşitli medeniyetlerin izlerini taşır. Bölge Türklerin Anadolu'ya geldiği zamana kadar çeşitli kavimlerin yerleştiği bir yer olmuştur. Bölge, sırasıyla Hititler, Frigler ve Perslerin hakimiyeti altında kalmış, bir ara Roma İmparatorluğu'nun eyaleti olmuş, Hellenistik devirde ise Ankara'yı başkent yapan Galatlar'ın (Keltler) eline geçmiştir. Bölge daha sonra Bizans hakimiyetine girmiştir.

1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra kitleler halinde Anadolu'ya gelen Bozoklu Türkmenler, Bizans bölgesi içinde yer alan Danişment sahasına oymaklar halinde yerleşmişlerdir. Bunların bir kısmı köylerde yerleşik hayata başlamışlar, önemli bir kısmı da bölgedeki yaylak ve kışlaklarda göçebe olarak hayatlarını devam ettirmişlerdir. Göçebe hayatın sona ermesiyle köy hayatına ve tarımsal yaşayışa başlamışlardır. Yozgat ve çevresindeki diğer yerleşim birimlerinde olduğu gibi Yerköy ve Yerköy'e bağlı köyler de bu Bozoklu Türkmenlerden oluşmaktadır.

1925 yılında mütevazı bir köy olarak kurulan Yerköy, 1930 yılında demiryolunun geçmesi ile kısa bir süre içinde hızla gelişerek 1935 yılında Bucak(nahiye), 25.08.1945 tarihinde ise ilçe olmuştur.
Yerköy tarihini Yozgat tarihinden ayırmak mümkün değildir. Bu nedenle Yozgat tarihine kısa bir göz atarak Yerköy ' ün tarihini aydınlatmaya çalışalım.

Yozgat ve çevresi, Bozok Platosu üzerinde kurulmuş, ilk çağlardan beri önemli yerleşme merkezlerinden biri olmuştur. Alişar, Kuşhisar, Kazankaya, Çengel Tepe ve Mercimek Tepe gibi Hitit yerleşme bölgelerinden başka Büyüknefes Köyündeki Tavium harabeleri ve Küçüknefes Köyündeki Galat, Yerköy Uyuz Hamamı ve Karanlıkdere Köyü ile Sarıkaya, Sorgun, Çalatlı ve Azapbaşı ' ndaki Roma yerleşme yerleri vardır.

Yerköy, Galatların başkenti Tavium ' a (Büyüknefes Köyü ' ne) 20 km., Hititlerin başkenti Hattuşaş ' a 60 km., Medlerin başkenti Pteria ' ya (Şahmuratlı Köyü ' ne) 70 km. ve Romalıların Charsiyanon Eyaleti başkentine (Muşallim Köyü ' ne) 160 km. uzaklıktadır.

Bizans devrinde ise Bozok Bölgesinin Charsianon eyaletine dahil olduğu bilinmektedir.
İlkçağın önemli başkentlerinin ortasında kurulan Yozgat, ayrıca önemli yol kavşakları üzerindedir. Doğu ile batıyı birbirine bağlayan Kral Yolu Yozgat yakınlarından (Tavium ' dan) ve Muşallim Köyü ' nden ; güney (Adana) ile kuzeyi (Samsun) birbirine bağlayan Kadim Yol Sorgun ' dan geçer. Ayrıca Selçuklu döneminin İpek Yolu (Sekili ' den) ve Osmanlı döneminin yolları ile Ordu Yolu bu ilin topraklarından geçer.
1071 Malazgirt zaferinden sonra yavaş yavaş bu bölge de Türkleşmeye ve Türk hâkimiyetine girmeye başlar. Selçuklu devletinin kuruluş yıllarında Danişmentli bölgesine dahil olan bu plato sonraları Selçuklu hakimiyetine girmiştir. 1243 yılında Selçuklu ordusunu mağlup eden Moğollar 1256 yılından itibaren fiilen Anadolu ' da işgal kuvvetleri bulundurmaya başladılar. Bu arada Moğol işgal kuvvetlerinden pek mühim bir topluluk Özler Bölgesi adını verdiğimiz, Yozgat bölgesini yurt tuttu.
Bu bölge, Beylikler Döneminde Ertana ve daha sonra Kadı Burhaneddin Ahmet Beyliği hakimiyetine girmişti.
1402 Ankara savaşından sonra Çelebi Mehmet tarafından tekrar Osmanlı Devletinin topraklarına katıldı. Yavuz Sultan Selim ' in Çaldıran savaşından dönüşünde Bozok ve Kayseri sancakları. Dulkâdirli beylerinden Alaüddevle ve Şehsuvaroğlu Ali Bey ' e verilmişti. Onların ölümünden sonra 1521 den sonra bu topraklar Osmanlı idaresine girmişti.

Yozgat, XVI. yy. da belirli bir merkezi bulunmayan Bozok Sancağına bağlı idi. Bugünkü Yozgat şehrinin yerinde, 30 vergi nüfuslu, 15 - 20 hanelik " Karye - i Yozgat " köyü bulunmakta ve Alpavud Bey ' in nökerleri oturmaktaydı. XVIII. yy. başında bu bölgeye önemli yerleşmeler olmuştur. XVIII. yy. ilk yarısına kadar Kızılkoca Kazasına (merkeze bağlı Yassıağıl Köyü ' ne) bağlı küçük bir köy iken, bu yüzyılın ortalarında Çapanoğullarının buraya yerleşmesiyle özellikle Çapanoğlu Ahmet Paşa ' nın gayretleriyle büyük bir şehir haline getirilmiştir.

XVII. ve XVIII. asırlarda bir çok isyan ve karışıklıklara maruz kalan ve merkezi otoritenin kaybolduğu Anadolu ' da, bu boşluğu doldurmak için yerel sülâleler veya yöneticiler ortaya çıkmıştır. Bunlar devlet adına vergi ve asker toplar, Sultan adına bölgelerini idare derlerdi. Yaptıkları her işte Sultana ve İstanbul ' a özenirlerdi. Sultanların baniliği yerini Ayanlar almıştır. Tarihte bu döneme Ayanlar Dönemi denilmiştir. Anadolu ' da irili ufaklı 20 üzerinde ayan vardır ki bunlardan en güçlüsü tartışmasız Çapanoğullarıdır. Bu bölge XVIII. yy. ikinci yarısından sonra Çapanoğulları ' nın hakimiyetleri altına girmesiyle bölge canlılık kazanmaya başladı. Hatta bu bölgenin merkezi olan Yozgat ' ın da Çapanoğulları tarafından kurulduğu, Yozgat isminin de bu Türkmen aşiretiyle ilgili olduğu kuvvetle muhtemeldir.
Çapanoğulları , Mamalı (Mamulu) Türkmen aşiretine mensup olduğu anlaşılıyor. Bundan tahminen 300 sene önce Horasan ' dan kalkıp Erivan, Kars ve Maraş yoluyla Güney Anadolu ' ya gelmişler ve Gaziantep, Maraş dolaylarında yerleşmişlerdir. Fakat sürüleri için daha elverişli yerler aramak zorunda kalan bu yörükler, Ömer Ağa idaresinde İç Anadolu ' ya yürümüş ve Yozgat ile Yerköy arasında bulunan Saray Köyü ' nü kurup bir müddet orada kalmışlar, daha sonra Yozgat ' a gelip yerleşmişlerdir. Yozgat kasabasını ilk defa Çapanoğlu Ahmet Paşa tesis etmiş ve oğulları Mustafa ile Süleyman Beyler burasını imar ve bir kasaba haline koymuşlardır. Ayrıca 1773 yılında Boğazlıyan Mustafa Bey ' in çiftliği durumuna getirilir ve pek çok arazi adına tapulanır. Çapanoğulları ailesi içinde en nüfuzlu ve devlet hizmetinde en çok emeği geçmiş birisi de Süleyman Bey ' dir. III. Selim ' in tesis ettiği Nizam - ı Cedid teşkilatındaki gayreti ile Padişah ' ın Anadolu da en çok güvendiği ve sevdiği bir şahsiyetti. Süleyman Bey Nizam - ı Cedid ' e hizmeti sebebiyle geniş imtiyazlara nail olmuş, Bozok ve Çankırı ' dan başka zaman zaman Kırşehir, Aksaray, Kayseri, Çorum, Ankara, Mütesellimliklerin de bulunmuş, İskilip, Zile, Amasya ' yı nüfuzu altına almış, oğlu Celâleddin Paşa vezir ve Sivas valisi olunca bu nüfuzunu o havalide Elbistan, Adana ve Tarsus ' da bile göstermiştir. Devlete sadık sikkesiz bir hükümdar gibi tam serbesti ile hareket ederek icabında şedid icraatıyle etrafa kuvvetiyle hakim olmuştur. Buna mukabil hükümetin bütün işlerinde hizmeti ve fedakârlığı görülmüştür. Süleyman Bey devlete sayılamayacak kadar pek çok yararlı işler yapmıştır, Onun için, " Çok Karıştırma Altından Çapanoğlu Çıkar " ve " Çapanoğlunun Aptes Suyu " deyimleri Süleyman Bey zamanında ortaya çıkar. Ayrıca, Çapanzadelere bazı eşkıyalıkları önlemek gibi görevler de verilmişti. Süleyman Bey devlete yaptığı yararlı işlerden başka şehirde ve çevrede bir çok imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Süleyman Bey ' den sonra yakın zamana kadar Yozgat ve Çevresi Çapanoğulları ailesi idaresinde kalmıştır. İstiklâl Harbi sıralarında da bu ailenin bir çok yararları olmuştur.

Cumhuriyet döneminde kurulan Yerköy 1925 yılına kadar küçük bir köy iken 1930 larda faaliyete geçen Ankara - Kayseri demiryolunun buradan geçmesiyle gelişimine başlamış, 1935 de bucak merkezi, 1945 de de İlçe olmuştur.

YERKÖY'ÜN COĞRAFİ YAPISI

Yerköy, Yozgat ilinin batısında yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 40 km. olan ilçe Yozgat-Ankara ve Yozgat- Kırşehir karayolu üzerinde bulunmaktadır.

Doğusunda il merkezi, batısında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi, güneyinde Şefaatli, kuzeyinde ise Çorum'a bağlı Sungurlu ilçesi vardır.

Yüzölçümü 144.748 Hektar (1448 Km2) deniz seviyesinden yüksekliği 774 metredir

A- YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

a) Dağlar

İlçe, batı yakasından Bozok Yaylası'nın başlangıcıdır. Çevresi, yer yer yüksekliği 1500 metreye varan irili, ufaklı çıplak tepelerle çevrilidir. Doğusunda Bozok Yaylası, batısında Çiçek Dağı, kuzeyinde Aygar Dağı bulunur.

b) Akarsular

İlçenin tek akarsuyu Delice Irmağı'dır. Yozgat ve Sorgun'un yüksek tepelerinden doğan ırmak. Şefaatli ilçesinde Karasu Çayı ile birleşerek Delice Irmağı adını alır. Delice Irmağı, Yozgat-Kırşehir il sınırını yakınlarından akar ve Irmak ilçesinde Kızılırmak ile birleşerek Karadeniz'e dökülür.

B- BİTKİ ÖRTÜSÜ

İlçenin doğal bitki örtüsü bozkır bitki örtüsüdür.

C- İKLİM

Bölgede kara iklimi hakimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak geçer. İlçe merkezinin etrafı tepelerle çevrili olduğu için, ilçe merkezi sert rüzgarlara karşı kapalıdır. Bu nedenle, Yozgat iline göre kış daha yumuşak geçer.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://yerkoy.yetkin-forum.com
Capslock66
Admin
Admin
Capslock66


Mesaj Sayısı : 371
Yaş : 34
Nerden : Yozgat
Kayıt tarihi : 26/08/08

Yerköy Tarihçesi Empty
MesajKonu: Yerköy Tarihçesi   Yerköy Tarihçesi Icon_minitimeCuma Ağus. 29, 2008 11:06 am

YERKÖY'ÜN SOSYO-EKONOMİK YAPISI SOSYAL DURUM

Coğrafi bölgeler içerisinde Marmara Bölgesi 1,69436 endeksi ile sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında ilk sırada, İç Anadolu Bölgesi 0,46045 endeksi ile üçüncü sırada, Doğu Anadolu Bölgesi ise -1,13713 endeksi ile son sırada yer almaktadır (Dinçer vd., 1996). Yozgat ili ise İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan iller arasında gelişmişlik sıralamasında en son sırada yer almaktadır.
Yozgat ili 2003 yılı itibariyle 81 il içerisinde -0,639394 indeksi ile 64. sırada gelmektedir. İl bu sıralama ile 4. Derecede Gelişmiş İller grubuna girmektedir.

Yozgat ili geneline baktığımızda, Merkez ilçeyi takiben Yerköy ilçesi sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş ikinci ilçe olup, bunu sırasıyla Çandır, Boğazlıyan ve Sorgun ilçeleri izlemektedir. Kadışehri ise Yozgat ili içindeki sıralamada en sonda yer almaktadır.

Yerköy halkı genellikle muhafazakardır; örf,adet, gelenek ve göreneklerine son derece bağlıdır.
Sosyal yapısında aşiret, şeyh ve ağa olmamasına rağmen, çekirdek aile ve büyük aile kavramları birlikte yaşamaktadır. Özellikle köylerde dede-torun aynı evi paylaşmaktadır.
Ailede güç ve otorite babaya aittir. Diğer bir ifadeyle ata erkil aile yapısı daha yaygındır. Kadın genelde ikinci plandadır ve gerektiğinde aile işçisi durumundadır.
İlçemiz, boş vakitlerin değerlendirilebileceği sosyal tesislere sahip değildir. İlçemizde mevcut bulunan sinema ise fiilen hizmet vermemektedir. Kahvehaneler dışında sosyal yaşam, belli bir saatten sonra hareketliliğini kaybetmektedir. Halk, mevsimlere göre akşamın erken saatlerinde sokaktan çekilmektedir. Televizyon adeta evde ve kahvehanelerde, Yerköy halkının yegane bilgi ve eğlence kaynağıdır.
Toplum günden güne kapalı bir toplum haline dönüşmektedir. İlginçtir ki anlayış bakımından köy kültürü şehir kültürüne hakim olmaya başlamasına rağmen, yaşayış bakımından köylerin geleneksel açıklığa ve yardımlaşmaya dayalı törensel yaşayış biçimi, ilçe merkezinde de köylerde de yok olmak üzeredir.


KONUT DURUMU

İlçe merkezindeki konutların yaklaşık % 40'ı yapı tekniğine ve sağlık koşullarına uygun değildir. Bu konutlar, kerpiç ve briketten yapılmıştır. Genellikle tek katlı olarak inşaa edilen yapılar, çarpık kentleşmenin ve köyden kente hızlı göçün doğal sonucudur. Kale, Şentepe, Gültepe, Erzurum, Bağlarbaşı, Karaşar mahalleri göçün oluşturduğu mahalleler olarak düşünülebilir. Ancak, 100.Yıl, Yeni Mahalle, 60 Evler, Ayanoğlu, Hüyük, Selçuk, Gençolu. Ali Vefi Pandır gibi mahallelerde ise yapı tekniğine ve imar planına uygun binalar mevcuttur. Halkın büyük bir kısmının dar gelirli olması ve köyden kente göçün her geçen gün daha da artması, kooperatifleşme sürecine hız kazandırmıştır. Halen ilçemizde faaliyette bulunan 40 civarında konut yapı kooperatifi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 40 tane kamu lojmanı mevcuttur.


YERKÖY'DE EĞİTİM

Okuma yazma bilenlerin oranı Türkiye'de %87.30 iken İç Anadolu Bölgesi'nde %90.32, Yozgat ilinde %86,17'dir. Bir öğrenim kurumundan mezun olanların içinde en yüksek oran ilkokul mezunlarınındır. Ortaokul, lise ve yüksek okul mezunları oranı İç Anadolu Bölgesi'nde Türkiye ortalamasının üzerinde olmakla beraber Yozgat ilinde bu oranlar Türkiye ortalamasının altındadır (Keçelipoğlu, 2001:11). Diğer taraftan ilk öğretim, lise ve meslek lisesi okullaşma oranları, İç Anadolu Bölgesi ve Türkiye geneline göre oldukça düşüktür (Tablo 1).

Okul gruplarına göre okullaşma oranlarına bakıldığında, ilkokullar için bu oran Türkiye geneli için % 89,03 ve İç Anadolu Bölgesi için % 94,35'dir. Yozgat ilinde ise % 84,42'dir. Yozgat ilinde tüm eğitim düzeylerindeki okullaşma oranları hem Türkiye hem de bölge oranlarından düşüktür. 683 ilk öğretim okulu, 1 özel ilköğretim okulu, 72 lise ve dengi okulu, 5 sağlık meslek lisesinde toplam 108.327 öğrenci öğrenim görmekte, 4.688 öğretmen görev yapmaktadır (Keçelipoğlu, 2001:11). Ayrıca, Mühendislik ve Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler ile Fen Edebiyat Fakültesi, Yozgat Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulu bulunmakta olup, toplam 3.126 üniversite öğrencisi öğrenim görmektedir.

A- YAYGIN EĞİTİM

a) HALK EĞİTİM


2002-2003 Öğretim yılı içinde 12 branşa 19 kurs açılmış olup, bu kurslardan faydalanmak için 273 erkek, 174 kadın olmak üzere, toplam 447 vatandaşımız müracaat etmiştir. 2003-2004 öğretim yılı için kurs faaliyetleri devam etmektedir.

b) MESLEKİ EĞİTİM

2003-2004 Öğretim yılında 6 öğretmen görev yapmaktadır. 117 çırak kayıtlıdır. 2002-2003 Öğretim yılında 85 kişiye kalfalık, 30 kişiye ustalık ve 39 kişiye de usta öğreticilik belgesi verilmiştir.
B- YURTLAR VE DERSANELER

İlçemizde 2 adet özel dershane hizmet vermektedir. Ayrıca 1 tane de Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu bulunmaktadır.

İlçemiz eğitim Tablosu

YERKÖY'DE SAĞLIK HİZMETLERİ

İlçemizde 75 yatak kapasiteli 1 Devlet Hastanesi, 7 Sağlık Ocağı, 14 Sağlık Evi mevcuttur.
YERKÖY'DE TARIM

TARIM
Ekilebilir alanların büyük bir bölümünü buğday, arpa, mercimek, nohut ve fasulye kaplamaktadır. Özellikle İlçe merkezi ile Delice Köyü'nde yaygın olan sebzecilik, ilçe ekonomisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. Başta biber, domates, taze fasulye, salatalık, ıspanak, lahana, marul, turp, patates, pırasa, soğan(yeşil) olmak üzere yaklaşık 312 hektarlık bir alanda sebze üretimi yapılmaktadır.
Yozgat ili İç Anadolu'nun önemli tahıl ambarlarından biridir. İlin topraklarının büyük bölümünde kuru şartlarda tahıl yetiştirilmektedir. Tahıllardan en çok buğday ekilmekte olup bunu arpa ve çavdar izlemektedir. İl buğday üretiminde Türkiye genelinde 5. sırayı almaktadır. Tahıl tarımının aynında yemeklik baklagillerin (nohut, mercimek) üretiminde önemli yer tutmaktadır. Yeşil mercimek üretiminde birinci sırayı almaktadır. Sulanan tarım alanı 77.435 hektardır. İlde bitkisel üretim yanında hayvancılıkta önemli yer tutmaktadır. Tarımsal işletmelerin tümünde hayvancılık faaliyetleri yer almaktadır.
Türkiye'deki tarımsal krediler içinde en yüksek pay % 59.12 ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen kredilerdir. İç Anadolu Bölgesinde bu oran % 88,33' tür. Yozgat ilinde ise en yüksek pay % 39,83 ile hayvansal üretim kredileridir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://yerkoy.yetkin-forum.com
Capslock66
Admin
Admin
Capslock66


Mesaj Sayısı : 371
Yaş : 34
Nerden : Yozgat
Kayıt tarihi : 26/08/08

Yerköy Tarihçesi Empty
MesajKonu: Yerköy Tarihçesi   Yerköy Tarihçesi Icon_minitimeCuma Ağus. 29, 2008 11:07 am

YERKÖY'ÜN TURİZMİ

TURİZM
Yozgat ili, 2 no'lu Devlet Transit yolu (E88) üzerinde bulunması ve özellikle Hattusas'ın yakın olması nedeniyle yabancıların uğrak yeridir. Yozgat çevresindeki tarihi yerleri gezip görmek amacıyla gelen yabancı turist sayısı 5000-6000 civarındadır. İlde 5 adet konaklama yerlerinde, toplam 531 yatak kapasitesine sahiptir. Ayrıca, ilde iç ve dış turizmi etkileyen faktörlerin biriside kaplıcalardır. Sarıkaya, Sorgun, Yerköy Kaplıcaları başlıcalarıdır.

Tarihi ve Kültürel Eserler: Hattusas, Alişar Höyüğü, Kerkenez Harabeleri, Büyük Nefes, Çeşka Kalesi, Çengel Tepe, Etnoğrafya Müzesi,Büyük Camii, Boğazlıyan Aşağı Hasinli Yeraltı Şehri.
Kültür Turizmi: İpek yolu (Çinçinli Sultan Han (Saraykent)

Termal Turizm: Sarıkaya, Saraykent, Sorgun Kaplıcaları (Sorgun), Cavlak (Boğazlıyan), Yerköy Kaplıcası (Yerköy)

Eko Turizm:

1. " Yayla turizmi: Aktaş Yaylası

2. " Ornitoloji (kuş gözetleme) turizmi: Çamlık Milli Parkı

3. " Foto safari: Çamlık Milli Parkı

4. " Botanik (bitki inceleme) turizmi: Çamlık Milli Parkı

5. " Kamp-karavan turizmi: Çamlık Milli Parkı

6. " Mağara turizmi: Ovakent Dipsizi Mağarası, Çin Kuyusu Mağarası

TARİHİ VE TURİSTİK YERLER


İlçemize 3 km. uzaklıkta Uyuz Hamamı güzergahında bulunan mülkiyeti şahsa ait 2 yüzme havuzlu, 24 odalı, 48 yatak kapasiteli ve bir hamamı olan ve sosyal tesisleri bulunan Apart Otel bulunmaktadır.
Keçi Kalesi : Aşağı Eğerci köyü yakınında bulunan ve Keçi Kalesi diye adlandırılan tarihi bir kale bulunmaktadır. Bu kale yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Çapanoğlu Camii: Saray kasabasında bulunmaktadır. 1749 tarihinde Kapucubaşı Çapanoğlu Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

KÜLTÜR ve SANAT

İlçenin, boş vakitlerini değerlendirebileceği ve boş vakitlerini geçirebileceği sosyal tesislere sahip olmayışı, halkın akşamın erken saatlerinden itibaren sokaktan çekilerek evlerine gitmeleri ile yaşam belli bir saatten sonra hareketliliğini kaybetmektedir.

İlçemizde halk arasında kullanılan yöreye has çeşitli tekerlemeler, özlü sözler, beddualar, hayır duaları, maniler, türküler, oyun ve halaylarda söylenen mani ve türküler, hikayeler, fıkralar,masallar, bilmeceler ve sözcükler bulunmaktadır.

YERKÖY'ÜN ULAŞIM DURUMU

ULAŞTIRMA
İlçemize ulaşım Demiryolu ve Karayolu ile yapılmaktadır. İlçemiz sınırları içerisinde toplam ;
" 130 km Devlet Demiryolu

" 104 km Devlet Karayolu (31 Km.si İl yolu bunun 5 Km.si bölünmüş yol, 73 Km.si Devlet Yolu)
" 243 km Köy yolu

Ayrıca;
" 90 km asfalt ( 90 km.si mastır plan kapsamında)

" 153 km stabilize (153 km.si mastır plan kapsamında) olmak üzere toplam 243 km. köy yolu ağı bulunmaktadır.

İlçemiz, doğudan batıya uzanan demiryolunun ana hattı üzerindedir. Dolayısıyla Kırıkkale ve Ankara'ya, hem karayolu hem de demiryolu ile; Kırşehir ve Çorum'a ise sadece karayolu ile bağlıdır.
Yozgat-Kırşehir karayolu Yerköy'ün merkezinden geçmekte ve adeta ilçeyi ikiye bölmektedir. E-88 karayolu ise ilçemiz açısından çevre yolu niteliğindedir.

İlçemiz, Ankara Esen Boğa Hava Alanı'na 195 Km., Kayseri Hava Alanı'na 172 Km., ilçemize en yakın deniz limanı olan Samsun Limanı 335 Km.dir.

YERKÖY'ÜN ALTYAPISI

HABERLEŞME
İlçemizde 58 köy ve 1 mezra otomatik telefonlu olup, İlçe merkezinde 9222, ilçemize bağlı köy ve mezrasında 3352 abone kapasiteli olmak üzere toplam 12574 otomatik telefon mevcuttur.
ENERJİ
İlçemizin 58 köy ve bir mezrasının tamamında elektrik mevcuttur. Ek olarak Çiçekdağı Yeni Mahalle, Köseli Briket fabrikasına elektrik bağlanmıştır. İlçe genelinde elektriksiz köy kalmamış olup, 2003 yılı 9 aylık itibariyle toplam 20.094 elektrik abonesi mevcuttur.

DİĞER ALT YAPI HİZMETLERİ

a) İÇME SULARI

Yerköy İlçesi'nin içme suyu ihtiyacı merkezin kuzey doğusunda bulunan Killik Özü deresi alüvyonlarında bulunan DSİ, Belediye ve İller Bankası tarafından açılan derin kuyulardan karşılanmakta idi. Bu kuyularda verimin düşmesi nedeniyle, 1995 yılında yine Belediye ve iller Bankası tarafından Eski Yerköy Köyü sınırları içinde yeni kuyular açılmış ve belediye imkanları ile işletmeye sokulmuştur. Şu anda Yerköy'ün su ihtiyacı bu tesislerden karşılanmaktadır.
İlçemize su temin eden 2 kaynaktan elde edilen su miktarı 115 lt/sn ölçüsündedir ve 2025 yılında ilçemizin 270 lt/sn su ihtiyacı olacağı öngörülmektedir. Bu nedenle, belediyemizce kaynak arayışı sürdürülmektedir.
1978 yılı içerisinde inşaatına başlanılan içme suyu şebekesinin yetersiz kalması nedeniyle 1993 yılı içerisinde İller bankası Genel Müdürlüğü'nce ihale edilen ikinci kademe ve yenileme içme suyu şebeke inşaatı 1998 yılı içerisinde tamamlanmıştır.

İlçe genelinde 2 içme suyu ünitesi mevcuttur.

" " Kömüşören mevki

" " Delice Köyü yolu 13 nolu terfi merkezi

b. İMAR DURUMU

İlçemizde biri merkez, ikisi belde olmak üzere üç belediye bulunmaktadır. Bunlardan Sekili Beldesinin Aşağı Sekili kısmı dışında, 1 merkez ile 2 beldenin imar planları mevcuttur.

EKONOMİK YAPI

İlçenin ekonomisi tarıma dayanmaktadır. Halkın %70 'i tarımla uğraşmaktadır. Geriye kalan nüfus ise ticaret ve küçük el sanatları ile meşgul olmaktadır.

Halkın;
" " %70 'i tarım

" " %20 'si ticaret

" " %10'u imalat

sektöründe çalışmaktadır.

İlçenin toplam yüzölçümü 144.748 hektardır. Bunun
" " 3.818 hektarını kültüre elverişsiz arazı ve yerleşim alanları
" " 140.930 hektarını kültüre elverişli arazı oluşturmaktadır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://yerkoy.yetkin-forum.com
besiktasli66
Tegmen
Tegmen
besiktasli66


Mesaj Sayısı : 69
Yaş : 31
Kayıt tarihi : 02/09/08

Yerköy Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: Yerköy Tarihçesi   Yerköy Tarihçesi Icon_minitimeSalı Eyl. 02, 2008 3:57 pm

ooo yerkoyun ne ozellıklerı varmıs
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
turanist66
Asteğmen
Asteğmen
turanist66


Mesaj Sayısı : 33
Kayıt tarihi : 04/09/08

Yerköy Tarihçesi Empty
MesajKonu: Geri: Yerköy Tarihçesi   Yerköy Tarihçesi Icon_minitimeCuma Eyl. 05, 2008 11:34 am

Razz valla yerkoyde fena deilmiş haa
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Yerköy Tarihçesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
YerkoyForum :: Yerköy'ün Özellikleri-
Buraya geçin: